> REVOLTEN RÖRELSEN REFUSED
 > January 15 - 2014

Press release: 
Revolten Rörelsen Refused 
(a book by Patrik Wirén) 

Hur kunde några uttråkade tonårskillar dra igång en smärre revolution och väcka en hel stad till liv? Varför skedde det just i Umeå? Och vad har det lämnat för spår?

Hösten 1994 totalförstörs tre av Scans lastbilar i en anlagd brand på Umeå slakteri. Svensk media riktar sina blickar mot staden i norr där ungdomar, inspirerade av amerikansk straight edge, har slutat med alkohol och kött och vill förändra världen. I källarlokaler runtom i staden rasar musiken och snart får bandet Refused, med Dennis Lyxzén som frontfigur, en stor publik.

Gruppen befinner sig i konstant rörelse i sin strävan att uppnå det storslagna och efter sju turbulenta år släpper de »The Shape of Punk to Come«.

Kort därefter imploderar bandet mitt under pågående USA-turné men deras musik lever vidare. 2012 genomför Refused en återföreningsturné och får ta emot regeringens hederspris för svensk musikexport och »The Shape of Punk to Come« klassas som ett av de mest inflytelserika svenska albumen genom tiderna.

I Revolten, Rörelsen, Refused har Patrik Wirén sökt upp medlemmarna i Refused och andra musiker, men också föräldrar, poliser, fans, belackare och Hare Krishna-medlemmar. Fram träder en fängslande bild av det explosiva bandet och scenen som sände svallvågor över världen. 

Titel: Revolten Rörelsen Refused
Författare: Patrik Wirén
Förlag: Alfabeta 
ISBN: 9789150115857
Bandtyp: Flexband
Antal sidor: 250
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Om författaren: Patrik Wirén kommer från Uppsala men är nu bosatt i Nacka. Han har tidigare skrivit om musik, kultur och nöje i tidningar som Metro, Upsala Nya Tidning, Close-Up Magazine, Gaffa och Sweden Rock Magazine. Han har ett förflutet som sångare i flera band, bland annat Misery Loves Co. Revolten, Rörelsen, Refused är hans första bok. 

www.alfabeta.se/bok/revolten-rorelsen-refused

News post from: Alfabeta.
 

[ back ]