ONSDAG, 6 FEBRUARI, 2002: Klockan var närmare sju på kvällen och mörkret hade lagt sig över Avesta. Jag befann mig innanför väggarna på något som kallades för Avesta Qlturhus. The (International) Noise Conspiracy var inbokade för kvällen tillsammans med turnékompisarna i Isolation Years. Jag hade blivit utlovad en intervju och efter en lång väntan var det äntligen dags. Det var Dennis Lyxzén och Lars Strömberg som mer än gärna ville prata om politik,  turnérande, senaste skivan och mycket till…

Hur ni definierar er musik - influenser och sånt?

L: Vet inte, från mitt perspektiv är bra musik bra musik och de är ungefär så mycket jag kan ge. Det är svårt att säga nåt annat för det finns bara subjektiva tankegångar kring ett sånt ämne. Det finns inget som liksom objektivt kan förklara musik och influenser utan det är bara, du vet, vad jag tycker är bra tycker jag är bra och det spänner ju ett väldigt otroligt brett register.

Jag drar lite paralleller till t.ex. The Make Up. Känns det bekant?

L: Parallen känns ju jävligt bekant. Den har vi hört ganska många gånger. Men, jag menar, det beror ju mycket på ens referensram också beroende på vad man lyssnar på själv och vad man kan dra för paralleller själv. Så, jag menar, jag skulle säkert dra paralleller åt helt andra grejer än du och om än mängd olika saker beroende på vad man kommer från för bakgrund, vad man har lyssnat på, du vet… det är ju bara en subjektivitet rätt igenom.

Tänkte på det här att ni måste få mycket mer press på er genom att kalla er ett politiskt band för att ni hela tiden måste stå upp för era åsikter?

L: Det gör vi ju vare sig vi är ett band eller inte.
D: Precis…


Lars och Dennis. Foto: Johanna Ljungberg. 

Jag tänkte mer på pressen från massmedia. Att ni måste ha åsikter om precis allting.

L: Ja, samtidigt så är det ju åsikter som vi har - åsikter som vi gärna delar med oss av eftersom vi tycker att åsikter är till för alla. Så vi har ju inget emot att göra intervjuer, det är ju inte jobbigt på det sättet, jag menar, det är ju en av anledningarna att vi spelar i ett band för att vi vill ha nåt slags…
D: Forum…
L: Forum ja, och även nåt slags massmedialt intresse för att skapa ett ytterliggare forum för att folk ska bli intresserade av oss och, du vet, komma och prata med oss och komma och göra en intervju med oss eller bara kommunicera. Så att hela vårt band bygger ju på kommunikation till någon slags musikalisk bakgrund eller vad man ska säga.
D: Så vi har inga problem att prata politik eller definieras som ett politisk band eller att vi måste hela tiden stå upp för det för, jag menar, det gör vi ju oavsett om vi gör intervjuer eller inte så det känns inte särskilt jobbigt. Ibland så skulle man, jag menar, vissa intervjuer så känns det som att... eller vissa dagar kanske man hellre skulle prata om en film man har sett eller nåt sånt där än att, du vet, prata en massa klyschiga politiska grejer. Men oftast så är det ju det som ger dom bästa diskussionerna.

Ni är ute på turné nu med Isolation Years. Hur fungerar det?

L: Vi har ju bara gjort en spelning hittills men det kommer nog att funka bra för dom är otroligt snälla norrlänningar så jag har svårt att tro att det kommer att ställa till problem.
D: Precis…
L: Dom blir ganska fulla men… haha.
D: Det är sånt man får ta…
L: Det är sånt som händer när man är på rockturné. Haha.
D: Nä, men det ska nog funka jättebra vi har ju känt dom flesta av dom här killarna jävligt länge.
L: Vi har jobbat musikaliskt med dom. Spelat in i deras studio…
D: Precis, och när jag var på Lost Patrol turnén så hade jag faktiskt med mig tre av Isolation Years killarna som kompband. Vilket är helt… eller nu när jag står å tittar på dom så tänker jag att det var jag inte värd alls! Jag får känna en ensamhet med dom som kompband. Han som spelar.., jag vet inte vad han spelar riktigt, egentligen ska han spela klaviatur men han spelade bas igår, han spelade ju faktiskt in våran första skiva och sådär så det är ju liksom gamla vänner till oss och det är ju mycket därför vi tog med oss dom. Dom är sköna norrlänningar som vi har känt länge och som vi gillar så vi tänkte att fan dom ska vi ta med oss ut på turné.

Kommande turnéer, hur ser det ut på den fronten?

L: Ett par europaturnéer, festivalspelningar…
D: Det ser fan ut det… haha.


Dennis Lyxzén. Foto: Johanna Ljungberg. 

Ska ni ut med något speciellt band?

L: Vi ska ut med Yvonne på europaturné av alla band som man kunde välja.
D: Haha haha.
L: Men jag vet inte, jag gillade Yvonne för någon skiva sen. Jag har inte hört den senaste men den förra tyckte jag var bra. Dom ska visst va trevliga som fan men jag känner dom inte alls…
D: Ja, och sen efter det gör vi en europaturné med Looptroop som förband och sen så ska vi göra lite festivaler och typ åka till Grekland en vecka och sola. Haha.
L: Spela lite och sola mycket. Haha.
D: Ja, spela lite och sola mycket. Och sen i sommar ska vi till en massa festivaler eftersom dom tror att vi ska göra någon jävla maraton-ta-dö-på-oss-själva-turné i USA igen…

Hultsfred då?

D: Äh, vi har inte bestämt oss än. Vi har tackat nej typ fem gånger och så har Mogge som bokar oss fortsatt fråga. 
L: Jag fortsätter att tacka nej. Jag avskyr dom där. Vi spelade där en gång och då fick vi sova i tält när det var fyra minusgrader! Dom ger inte svenska band något alls!
D: Nej…
L: Många band har inte ens råd att åka till Hultsfred fast att dom blivit inbjudna att spela där för att dom får kanske tusen spänn och ska ta sig från Luleå, du vet, det går inte… så jag avskyr Hultsfred, i alla fall Hultsfredsarrangörerna. Själva festivalen är ju rätt okej, folket där är ju trevliga och det brukar vara mycket bra band men arrangörerna är helt stendumma i huvudet. Dom ger The Cure tre miljoner och oss tusen spänn. Haha. Jag är inte bitter alls… haha.
D: Vad är det för prioritering! Haha. Nä, men vi har inte bestämt oss än om Hultsfred. Dom håller på och tjatar på oss fortfarande och vi har sagt nej massa gånger. Samtidigt så skulle det va kul och spela nu i och med att vi har gjort den här Sverigeturnén och det har gått råbra. Det har verkligen vart kul att spela i Sverige.
L: Skulle gärna åka och spela på Arvika eller någonting.
D: Ja, fast det ska vi nog göra ändå. De är en massa på gång i sommar men det är inte riktigt bokat än så vi får se.

© 2002 The Shape of Page to Come. All fights deserved.