David Sandström 
Overdrive
01: Mortal man is a broomstick
02: Listen 
03: Not a good boy 
04: Happy home 
05: These are the days 
06: Lisa, Lisa 
07: Tearing through the decades 
08: The Zigzag years 
09: The God thing 
10: Allstar team 
11: Song that maybe won't be forgotten 
12: Dead alive 
13: Too late, but still 
14: Stop talk 
15: Thou shalt get lost 
16: Göran William Frii

Format: CD
Label: Razzia Records 
Cat.no: Razzia 101
Release date: October 22 - 2008
 

Pigs lose:
It took him three years, but it was worth the wait! Razzia Records are releasing the follow up to the excellent 2005 album "Go down". It's titled "Pigs lose" and will be released on October 22. The first single "Lisa, Lisa" was released digitally on September 10. 

Links:
www.myspace.com/davidsandstromoverdrive - to listen to the entire album!
www.youtube.com/razziarecords - to check out the new video for "Lisa, Lisa"!
www.razziarecords.se - to visit the lucky label that will release it!

Discography:
as David Sandström Overdrive:
 2008: Pigs lose
 2005: Go Down!

as David Sandström:
 2004: The dominant need of the needy soul is to be needed
 2001: Om det inte händer nåt innan imorgon så kommer jag

as Faint Sounds of Shoveled Earth:
 1998: Faint sounds of shoveled earth

Biography:
David Sandström bor i en by som heter Brände som ligger utanför Umeå. Pigs Lose är inspelad i byns skola som ligger tvärsöver dalen. Samtidigt byggde David och Oskar Sandlund en egen studio på Davids gård.  Det tog två år att bygga studion, tre år att spela in skivan. Oskar Sandlund (trummor, tekniker, producent) har de senaste åren varit en lika stor del av David Sandström Overdrive som David själv, det är viktigt att poängtera. David tar mobiltelefonen och spelar in låtar, mumlar en textrad, nynnar en melodi och sedan sitter Oskar och lyssnar, skakar på huvudet och tycker att det är förjävla mycket material och det vore lättare om David skrev mindre än vad han gör. Sedan väljer Oskar ut vad de borde jobba vidare på, och så gör de det. 
"Jag har blivit en annan person sedan vi började med den här skivan", säger Oskar och han menar det också för det har gått tre år, han var bara tjugotre när de började låtskrivarprocessen. I början var det femtio låtar som sedan blev tjugosex, som skalades av till sexton och sedan gick det inte att stryka fler fast skivbolaget hintade att det kanske var i mesta laget, men det gick inte för att förstöra helheten. 

Till helheten hör också förra skivan Go Down!, även om David och Oskar säger att de är ännu mer nöjda med med Pigs Lose.
Om du frågar hur den låter säger David att Pigs Lose är som känslan av att vakna, eller kanske som när man harklar sig och säger: Men, allvarligt. Den låter också som att David Sandström Overdrive leker med hela den amerikanska rockhistorien, ständigt under Neil Youngs vakande skugga. 
Under låtskrivandets gång blev David och Oskar helt besatta av den slags skivor de lyssnade på som tonåringar, "inget bra - tidiga Faith No More, Smashing Pumpkins" och lyssnade bara på det, och kanske hörs det på Pigs Lose.
Lisa Lisa är Oskars favorit och första singeln som handlar om när du börjar spela musik. Precis som alla de övriga låtarna på Pigs Lose är det en låt som får dig att vilja rycka tag i dig själv, sätta dig i en bil, lyssna på skivan i högtalarna och ändra ditt liv. Allvarligt.

Med de övriga Overdrive-medlemmarna (gitarristen Frida Selander och basisten Lars Eriksson) är Pigs Lose framskapad i Brände-studion, strävsamt rak och enkel och med så få instrument som möjligt. "Vår målsättning var att kladda så lite som möjligt", säger Oskar. Lovisa Nyström, Anders Lind och Malin Jonsson medverkar också på skivan.

Go Down! hörde du kanske aldrig och anledningen till det var delvis att David och Oskar jobbade in sig i väggen och delvis att Davids föräldrars skivbolag - MOFAB, Morsan och Farsan AB -  sköts med mycket kärlek och lite mindre affärssinne. "Det kunde ta farsan och mig tre veckor att fixa en streckkod", säger David och är glad att David Sandström Overdrive nu släpper storverket på ett mindre blodsbundet skivbolag och kan lämna över detaljerna. När kontrakten var underskrivna gav David och Oskar lite presenter till Martina och Daniel på Razzia Records: en hängare till disktrasan och en prenumeration på Västerbottens Folkblad.
Att överlåta något är nytt tänk av David Sandström: när den hyllade skivan om hans morfar, Om det inte händer nåt innan imorgon så kommer jag, hade sålt sina 2000 exemplar som den var upptryckt i brydde sig aldrig David om att trycka upp fler.

Tusen exemplar av Pigs Lose kommer dessutom att säljas ihop med ett 34-sidigt fanzine, gjort av David ihop med formgivaren Carl Anders Skoglund. Fanzinet är främst tänkt konstnärligt, men ja, med politisk grund. "Alla tror sig veta att jag är väldigt politisk, men det är Dennis Lyxzéns åsikter*, eller Sara Lidmans åsikter** de tror är mina."
Och till syvende och sist handlar det kanske bara om det här: "Jag vill bara att folk ska älska refrängerna. De får höra på skivan hur de vill, bara de älskar refrängerna."

Pigs Lose släpps 22 oktober.

* David Sandström var trummis i Refused.
** David Sandström medverkade i dokumentärfilmen "Tillflykt", om sin inspirationskälla Sara Lidman.

/ Razzia Records. 
 

GO BACK!
© 2008 Micke Persson / Refusedfan.com. All fights deserved.